Minka

MINKA

MINKA maakt tintelfrisse Nederlandstalige elektropop met een vrolijke rock & roll vibe. All-in. MINKA verwacht maar één ding van je: totale overgave aan de muziek. Dansen, tunnelvisie, verliefdheid, alles is welkom. De Deventerse zangeres weet je te overtuigen met eerlijke teksten en een verslavende cocktail van electro en analoge muziek. Gewapend met gitaar en knallende beats daagt ze je uit om buiten de gebaande paden te treden. Vergeet je werk, de wereld, laat maar los. Dans alsof er niemand kijkt en laat ze anders maar kijken. In 2021 veroorzaakte ze dansfeestjes door het heel het land tijdens haar deelname aan de Popronde en opende ze voor Anneke van Giersbergen in alle grote landelijke poppodia. MINKA is uitgeroepen tot Cultuurtalent Overijssel en net als de lente komt ook haar debuutalbum eraan. Rob Stenders is fan, Tim Hofman is fan, KRANG is fan en jij vanaf vandaag ook als je naar MINKA komt kijken!

Chris Egbers

Chris Egbers maakt onthaastende indiepop-songs: liedjes met een kop en een staart, waarin ruimte is om te verdwalen. Geïnspireerd door acts als Bertolf, the War On Drugs en John Mayer maakt Chris muziek die zowel sfeervol als toegankelijk is en die wordt gekenmerkt door zijn stem. Achter de metaforische teksten ligt een dieper verhaal dat versterkt wordt door zijn band: “Aan mijn muziek vertel ik dingen die ik soms niet hardop durf te zeggen, maar die ik stiekem al wel weet.”

djurre de haan

Djurre de Haan (AWKWARD i)

Djurre de Haan maakt op zijn Nederlandstalige debuut ‘Monster en Freaks, Indiepop Voor Beginners’ zoals de titel al suggereert, Indiepop voor beginners, voor kinderen en hun ouders. Djurre schuwt volwassen thematiek niet. Dat is terug te horen in zowel zijn gelaagde teksten als muziek. Hij maakte in de hoedanigheid van singer-songwriter AWKWARD i drie studioalbums (de vierde langspeler staat in de planning).

“Djurre zijn liedjes, geschreven voor toneelvoorstellingen en kinderseries, zitten vol met zinnetjes die – en dat weet ik nu al – op precies het goede moment zullen worden gezongen. Ik hoorde er talloze voorbijkomen.” – Nico Dijkshoorn

Ragmob

Ragmob

Ragmob speelt de muziek die voorheen alleen nog uit krakende radiootjes kwam:  hillbilly, honky-tonk & Western swing.

Semi- of helemaal akoestisch met veel aandacht voor de meerstemmige vocalen. Dynamiek en instrumentenpartijen zijn tot in de kleinste details uitgewerkt. De Scheveningse superband staat erom bekend elk publiek aan het dansen te krijgen. Van kinderen tot ouderen van dagen en van motorclubs tot aan een touringcar Japanse diplomaten – het dondert niet, ze krijgen allemaal de boogie in de benen van Ragmobs aanstekelijke muziek.

Naast old-time classics van o.a. Bob Wills, Hank Williams senior en Johhny Cash, heeft Ragmob een flink repertoire van eigen makelij. Deze juweeltjes, aangevuld met een aantal vertolkingen van hun grote helden, zijn te bewonderen op het gelijknamige debuutalbum Ragmob dat is uitgebracht op het label Hering Records.

De kift

De Kift

De Kift is een veelkoppige, poëtische fanfare-punkband. Vol tomeloze energie, intimiteit, weemoed en euforie. Met daarnaast een danige dosis gecontroleerde chaos, zowel op de plaat als op het podium. Een megamooie mix van magnetizerende muziek. Met Nederlandstalige liedteksten die zijn samengesteld uit de wereldliteratuur. De Kift bracht sinds de oprichting in 1988 twaalf studioalbums uit. Zo’n twaalfde album is op zich al legendarisch, maar De Kift is natuurlijk wars van de perfectie waar dit cijfer zelf voor staat: met hakkende gitaren, schetterend koper en gammele speelgoedpiano’s vindt De Kift zichzelf weer opnieuw uit in een magische mix van Duitse Krimi muziek, elektroblues, hoekige tango’s en wiegende walsen voor breekbare dromen.

Op de prominente website Pitchfork refereerde Franz Ferdinand aan een optreden van De Kift samen met Rats On Rafts als “de beste act die we ooit op een festival hebben gezien”. Jij zou na het zien van De Kift vandaag op KRANG festival zomaar eens hetzelfde kunnen zeggen. Bloedstollend! DE KIFT!

Power to the pipo

Power to the Pipo

Power to the Pipo serveert een onweerstaanbare cocktail van harde grooves en explosieve solo’s. De jazz-funk wervelwind Power to the Pipo is in de afgelopen drie jaar uitgegroeid tot een populaire live act. Niet alleen deed de band in de afgelopen drie jaar meer dan honderd optredens, maar werden ze hierbij meermaals vergezeld door muzikale helden, zoals Anton Goudsmit, Candy en Hans Dulfer en Eric Vloeimans. De band voelt zich net zo thuis op jazzfestivals als popfestivals. Zo speelden de mannen op Jazz in de Gracht, Jazz In Duketown,  Amersfoort Jazz en Breda Jazz maar ook op Mandala en ESNSén ze tourden in 2021 door het land met de Popronde.In september 2021 verscheenhet nieuwe Power to the Pipo album ‘Spetters’, opgenomen in Studio Wisseloord.De band speelde op releasedag een uitverkochte release show in Merleyn Nijmegen en wordt geregeld gedraaidop NPO Soul en Jazz. Eerder presenteerde Power to the Pipo hun debuutalbum ‘Leipe Shit’, tijdens hun eigen evenement in de Melkweg: ‘Groove Circus’.

Sway Pole

Slome duikelaar en nog dronken ook. Noah is een innemend acrobaat die wel van innemen houdt en zich na inname graag op grote hoogte vervoegt. Hij heeft een paal van wel 6 meter bij zich, maar deze lantaarnpaal is erg flexibel. De top van de paal en hij schieten alle kanten op. Waarom breekt die paal niet?Noah moet zich soms aan de gekste dingen vastgrijpen om zich niet-staande te houden. En dat is inclusief het publiek!

Het leven van Noah (die de Sway Pole probeert te temmen) bestaat meer dan de helft uit jongleren en klimmen sinds hij ontsnapt is aan de wieg. Zijn echte training begon in 1987 toen hij bij het ​​circus-theater ensemble “The Pickle Family Circus” (San Francisco) ging werken en Chinese acrobatiek studeerde onder het toeziend oog van Master Trainer Lu Yi. Tussendoor heeft Noah ook nog zijn studie psychologie afgerond. De specialiteit van Noah is de 2000 jaar oude Chinese kunst van verticale paal klimmen, waarin hij een vijf meter hoge mast beklimt op meer manieren dan menselijkerwijs mogelijk is en waarin hij poses aanneemt die lijken te tarten met de wetten van de zwaartekracht.

Glazendraaier

Het glasorgel (de zingende glazen) bestaat uit meer dan vijftig bij elkaar gesprokkelde wijn- cognac- bier-, port- en champagneglazen, ingebouwd in een grote transportfiets. Het geheel lijkt een beetje uit een andere tijd te komen, het heeft een duidelijke zelfbouw uitstraling met subtiele details, maakt nieuwsgierig , en nodigt uit tot van dichtbij bekijken, vragen, en aanraken. De glazendraaier staat achter zijn orgel. Een zeer groot glas draait langzaam rond, en brengt via een ingenieus mechaniek een lage grondtoon voort.

De Glazendraaier speelt nummers/ composities, en vertelt tussendoor over zijn ontdekkingsreis op glas: Waarom hangt er zo’n geheimzinnige sfeer rond het glasorgel en waarom is het eens zo populaire instrument in onbruik geraakt? Hoe is hij begonnen?  Hoe maak je een glasorgel, welk soorten glazen zingen het best? Welke muziek is mooi op glas etc. Welke muziek de Glazendraaier speelt laat hij mede afhangen van de entourage, en de sfeer onder het publiek. Zijn repertoire bestaat o.a. uit Beatles, Bach, Brel, Abba, Gerschwin en Schubert. Ook evergreens als Summertime en House of the Rising Sun staan op het repertoire. Speciale plek is er voor de Estlandse componist Arvo Pärt, wiens muziek mensen vaak zeer direct raakt, ook al kennen ze het niet.

Zijn hele leven al is Rogier Kappers gefascineerd door zingende glazen. Een paar jaar geleden besloot hij zijn verlangen gestalte te geven en een glasorgel te bouwen: eindeloos kringloopwinkels af, op zoek naar het perfect klinkende glas. Honderden heeft hij er in huis. Het instrument ontstond langzaam, eindeloos uitproberen wat werkt en niet. Zijn huidige glasorgel bestaat uit in totaal 42 glazen. En ondertussen oefenen: Bach, Beatles, Brel en bovenal de Estlandse componist Arvo Pärt. Zijn vaak minimalistische muziek klinkt prachtig op glas.

Sprook (Martijn Holtslag) 

Moderne sprookjes voor volwassenen over bijvoorbeeld aan drugs verslaafde ridders, moordlustige vrouwen, vetprinsesjes, demonen, drugs en duivels… er gaat altijd iets vreselijk mis in deze ambachtelijk gerijmde verhalen. Sprookjes van nu, vol zwarte humor en een gezond gevoel voor wraak. In zijn eigen schemerzone tussen illusie en werkelijkheid roept Martijn Holtslag een vervreemdend gevoel van onbehagen op.

SPROOK is een van de vele projecten van creatieve duizendpoot Martijn Holtslag. Als voorman van Quibus en KNARS zet hij menig festival op zijn kop. Maar weinig mensen weten dat hij van oorsprong tekstdichter is, die al op jonge leeftijd in programma’s zat met het Nederlands Blazers Ensemble, Simon Vinkenoog, Bernlef, Ilja Leonard Pfeiffer, Ellen Deckwitz en F. Starik. In 2012 was hij finalist van het NK Poetry Slam. In 2016 trad hij met SPROOK al eens op bij Poëziefestival Het Tuinfeest.

Nu zal zijn eerste tekst tryout zijn. Voor alle duidelijkheid: er is nog geen concrete voorstelling. Slechts verhalen waarvoor Holtslag een luisterend oor zoekt, om er daarna aan de hand van jullie feedback daar een voorstelling uit te distilleren. De eerste prille stapjes dus. Misschien neemt hij nog wel een krakkemikkig orgeltje mee, of zelfs een muzikale amigo, maar dat zien we dan wel weer.

Oyfo  

Ook Oyfo is present met genoeg te doen in de tent! Je kan tinkeren, aan de slag met bergen Kinetisch zand of doe een workshop klei-keramiek. Bij alle activiteiten kan je volop experimenteren, ontwerpen, maken, spelen en ontdekken met nieuwe en vertrouwde materialen en technieken! Ook buiten de tent valt er zat te doen want Oyfo neemt ook Big Bang mee die een spetterend en vooral ook tetterende show gaan weggeven. Er mag gedanst worden, ook tijdens de workshops Dans en Muziek voor de allerkleinsten. Binnenkort vind je het schema waar alle activiteiten van Oyfo in zijn opgenomen. Genoeg te doen dus en je bent meer dan welkom op 26 mei!

Lateesha

Naakt en rechtdoorzee. Het zijn de vragen aan de vader die ze niet kent; de ergernissen aan de jongen die haar vermoeid als hij praat; de gejankte tranen om diezelfde jongen. Ze komen samen in Nederlandstalige popsongs over gevoelens, onzekerheden en vooral ook zelfvertrouwen. Een mix van de eerlijkheid van MEAU en de attitude van Tabitha. Bij het KRANG Festival gaat Lateesha haar songs akoestisch met pianist ter gehore brengen. Geen nep, geen opsmuk, maar met de billen bloot.

Big Bang

Deze jeugdige bigband maakt muziek op hoog niveau. De muzikanten zijn tussen de 15 en 24 jaar en hebben energie voor 10. In 2018 wonnen ze de 1e prijs op het Prinses Christina Jazz Concours en ze zijn regelmatig te vinden op diverse podia. Met jaarlijkse optredens op het Big Band Festival Goor, BAM! Festival en diverse feestjes spelen ze moderne muziek die garant staat voor heel veel speel- en luisterplezier.

Big Bandits

Deze jonge big band swingt alsof ze al jaren in het vak zitten maar Big bandits bestaat uit leerlingen tussen de 12 en 16 jaar. Op deze jonge leeftijd weten ze al hoe ze samen toffe muziek moeten maken maar vooral ook hoe leuk dat is! Ze spelen een mix van jazz, pop- en funk en zo hoor je dus nummers van o.a.  James Brown, the Soul Rebels, Amy Winehouse en Frank Sinatra.

Maris Mae

Maris Mae is een 23-jarige singer-songwriter uit het westen van Nederland. Ze maakt country en folk muziek met een vleugje pop. Als kind hield ze al van verhalen schrijven en heeft dit later ontwikkeld tot songwriting. Geïnspireerd wordt ze door bijvoorbeeld Ilse DeLange en de harmonieuze folkpop vanThe Staves maar ook door Norah Jones, Eva Cassidy en Joni Mitchell. Haar debuutsingle ‘Heartfull of Dreams’ is in september 2021 uitgekomenen in juni 2022 komt haar debuut EP ‘Homebound’ uit. Daar krijgen de bezoekers van KRANG alvast een fijn voorproefje van dat zeker goed in de smaak zal vallen!

Stone-Age Rocks!

Twee imposante rotsformaties lopen als machtige reuzen over het festival. De stenen giganten boezemen veel ontzag in maar gelukkig is de interactie met het publiek speels en vriendelijk.  Stone-Age Rocks! Zorgt voor surrealistische scenes met hun unieke combinatie van sculptuur en steltentheater.  Een perfecte walk-act voor elk festival!

Maud Weijtens

Maud is een Goudse singer songwriter en maakt popmuziek met invloeden van de jazz en soul. Met haar eigen stijl kan ze nummers pakkend maken voor iedereen. Grote inspiratiebronnen van Maud zijn Elton John, Adele en Billie Joel. Met haar “old School” schrijfstijl probeert zij een eigen weg te vinden in de popmuziek waarbij melodie altijd centraal staat. Tijdens haar optredens zal ze het publiek daar dan ook in meenemen. Bij het Krang festival zal ze samen met haar band een akoestische set van haar nummers spelen.

Dj Jordi Noire

Jordi Noire draait al een tijdje mee – letterlijk. Sinds het eerste feestje waar hij draaide in de Amsterdamse Mazzo is zijn liefde voor vinyl alleen maar gegroeid, net als zijn platencollectie. Van Turkse rare grooves tot  bijvoorbeeld broken beat, deze dj-verzamelaar heeft het allemaal. Al ruim vijfentwintig jaar is hij altijd op zoek naar net dat ene nummer, die ene uitgave, die exclusieve remix. Na onder meer een eigen avond in Bitterzoet en regelmatig draaien in hiphopcafé De Duivel komt hij nu op het Krang Festival zijn funky musicmix ten gehore brengen. Trek je dansschoenen aan, draai die heupen los en maak je klaar voor een stevig potje swingen!

Eiland Amadeo

Welkom op eiland Amadeo! Op dit eiland maakt theatercollectief Huis Alma hun eigen wereld. Een centrale boom in deze installatie spreekt alvast tot de verbeelding. Kinderen en ouders kunnen samen op ontdekkingstocht en dingen maken op dit magische eiland.  We willen ouders en kinderen prikkelen en een beroep doen op hun inlevingsvermogen en creativiteit.  Deze speelinstallatie bestaat uit Maderas (een bouwsysteem met plankjes waarmee je een 3D-bouwwerk kan maken), Vormidable (een vlakke blokkendoos waarmee je prachtig kan tekenen).  Daarnaast brengen we twee grote instrumenten uit  het imagniarium van Amadeo mee. Alles wordt begeleid door mensen die van wanten weten en hoe een en ander werkt. Laat je verrassen!

Science on Tour 

Verwonder je en doe mee met de Science on Tour demonstraties. Kom langs en laat één van de begeleiders je uitdagen met experimenten op het gebied van natuur en techniek! Je kan onder begeleiding van professionals deelnemen aan de volgende spectaculaire en spannende proeven!

Experimenten:

– Stikstofproeven: Reacties van stikstof zijn spectaculair! Tijdens deze proef laten we zien hoe de stof reageert.

– De Van der Graaf: Tijdens deze proef maken we bliksemschichten, stoten we haren af en laten we aluminiumbakjes vliegen aan de hand van statische elektriciteit.

– De zandbuis: Zand dat is aangestampt is heel moeilijk te verplaatsen, maar als het los raakt gaat dat ineens een stuk makkelijker. Dat leggen we uit aan de hand van granulaire materie.

– Gepolariseerd licht: Met een polarisatiefilter kunnen we ervoor zorgen dat alleen het licht dat op een bepaalde manier ‘gepolariseerd’ is doorkomt. In deze proef gaan we dat samen doen!

– Het lasapparaat: Met het lasapparaat smelten we paperclips en laten we zien wat er kan gebeuren met materiaal dat onder hoge spanning staat.

Techniki

Bij Techniki kan je bouwen met bamboe onder begeleiding van ware bamboebouwexperts. Ze helpen met bouwen en leggen de mogelijkheden van het basismateriaal uit maar denken ook met je mee over de vorm, het volume en de esthetiek. De kunstwerken die je samen bouwt verfraai je vervolgens door kaasdoek te verven waarin je bouwsel verpakt kan worden. Bouw hoger en breder dan ooit en kom aan bij Techniki!

Maaike Girardin

Maaike Girardin is een Nederlands- Canadese zangeres en songwriter die de hele wereld rondreist met haar muziek. Haar kenmerkende stem vol vrouwelijke gevoeligheid bespreekt verborgen gedachten, bekentenissen en gebroken harten, wat ze als ervaringsdeskundige met charme overbrengt op haar luisteraar.

Maaike nodigt je uit om haar fysieke en emotionele reizen opnieuw mee te maken, maar dan nu via haar poëtische teksten en folky gitaarspel. In de afgelopen jaren heeft Maaike mogen spelen op podia over de wereld waaronder in Israël, Vietnam en Australië. Ze werkte samen met vele muzikanten van verschillende nationaliteiten en genres. Optredens in de Zweedse ambassade in Hanoi en in de Blue Note Jazz Club in Milaan zijn momenten waar zij trots op terugkijkt, we weten zeker dat aan dit rijtje ook het KRANG Festival toegevoegd gaat worden!

Hydra

Straat- en locatietheater sinds 1996! De grote kracht van dit gezelschap is humor, improvisatie en interactie met het publiek. Op KRANG trakteert Hydra op twee succesnummers!

Marleen ter Hedde

Marleen ter Hedde is een singer songwriter die hoopt mensen met haar liedjes te raken. Ze laat zich inspireren door artiesten als Kacey Musgraves en Maren Morris maar ook The Beatles en Bob Dylan behoren tot haar muzikale bagage. Niet voor niets stond ze enige tijd geleden nog in het Muziekcafé van Metropool waar ze nummers van deze grootheden op geheel eigen wijze ten gehore bracht. Zin in goede liedjes? Kom dan kijken bij Marleen ter Hedde en je krijgt ze!

Hydra

Straat- en locatietheater sinds 1996! De grote kracht van dit gezelschap is humor, improvisatie en interactie met het publiek. Op KRANG trakteert Hydra op twee succesnummers!

Marleen ter Hedde

Marleen ter Hedde is een singer songwriter die hoopt mensen met haar liedjes te raken. Ze laat zich inspireren door artiesten als Kacey Musgraves en Maren Morris maar ook The Beatles en Bob Dylan behoren tot haar muzikale bagage. Niet voor niets stond ze enige tijd geleden nog in het Muziekcafé van Metropool waar ze nummers van deze grootheden op geheel eigen wijze ten gehore bracht. Zin in goede liedjes? Kom dan kijken bij Marleen ter Hedde en je krijgt ze!